Chobok, Jungbok, and Malbok are called "Boknal", and the period from Chobok to Malbok is the hottest period of the year. Usually, the period is from mid-July to mid-August. This is why the heat in the hottest period is also called the "Sambok heat." In Korea, there is a custom of preparing food or going to valleys or mountains to avoid the heat during this period. Especially on Boknal, it is famous for eating samgyetang for physical health.
When is the date of the sambok?
Chobok, Jungbok, and Malbok are determined based on "Haji" and "Ipchu". "Haji" is one of the days set by dividing a year into 24 and means the day of which the length of day is the longest during the year. In the Gregorian calendar, June 21 to 22 usually correspond to Haji. The third and the fourth Gyeongil (by the ten celestial stems of Korea) are Chobok and Jungbok respectively. Sambok usually comes every 10 days. Chobok and Jungbok are decided based on Haji, but Malbok is based on Ipchu, so there is a difference of 20 days or more. This year's Chobok in 2022 is July 16, Jungbok is July 26, and Malbok is August 15.
Samgyetang on Boknal
The reason why we eat samgyetang on Boknal is because there is a saying that chicken is good for summer health. Donguibogam says that chicken is slightly poisonous, but it is good for protecting the weak body, so it is used a lot in diet therapy, and it also helps to make up for the lack of stamina in the body by helping the liver. Also, chicken is famous as a food that many people who take care of their health visit because it contains a lot of protein and various ingredients.
Samgyetang is boiled with ginseng in chicken for health. Ginseng is said to have the effect of increasing resistance to stress, suppressing high blood pressure, and promoting blood circulation. In addition, the ingredients for samgyetang, such as glutinous rice, milk vetch root, and jujube are all warm ingredients. On hot summer days, people eat a lot of cold food and cool drinks, and the more they do, the colder their stomach becomes, so warm food that is good for the body on Boknal can help them have a healthy summer.
(한국어 번역)
한국다문화뉴스=강성혁 기자ㅣ 초복, 중복, 말복은 ‘복날’이라 하여 초복에서 말복까지의 기간은 일 년 중 가장 더운 시기라고 합니다. 보통 7월 중순부터 8월 중순의 기간이 해당합니다. 가장 더운 시기의 더위를 ‘삼복더위’라고도 하는 것도 이 때문입니다. 한국에서는 이 기간에 더위를 피하기 위해 음식을 마련해 먹거나 계곡이나 산에 놀러 가는 풍습이 있습니다. 특히 복날에는 몸 건강을 위해 삼계탕을 먹는 것으로도 유명하지요.
삼복의 날짜는 언제?
초복, 중복, 말복은 ‘하지’와 ‘입추’를 기준으로 날짜가 정해집니다. ‘하지’는 1년을 24개로 나누어 정한 날 중 하나로 1년 중 낮의 길이가 가장 긴 날을 의미합니다. 양력으로는 보통 6월 21일에서 22일이 하지에 해당하는데, 하지를 기준으로 세 번째 경일이 초복, 네 번째 경일이 중복입니다. 삼복은 보통 10일 간격으로 오는데요. 초복과 중복은 하지를 기준으로 정했지만, 말복은 입추를 기준으로 하기 때문에 20일 만에 오거나 그 이상 차이가 나기도 합니다. 2022년 올해 초복은 7월 16일, 중복은 7월 26일, 말복은 8월 15일입니다.
복날에 먹는 삼계탕
복날에 삼계탕을 먹는 이유는 닭고기가 여름철 건강에 좋다는 말이 있어서 그렇다고 합니다. 동의보감에는 닭고기에는 독이 약간 있으나 허약한 몸을 보호하는 데 좋기 때문에 식사요법에 많이 쓰고, 또한 간의 양기를 도움으로써 체내의 부족한 양기를 보충하는 효과가 있다고 적혀있습니다. 또 닭고기는 단백질이 많고 다양한 성분이 포함되어 있어 건강관리를 하는 사람들도 많이 찾는 식품으로 유명합니다.
삼계탕은 몸보신을 위해 닭고기에 인삼을 넣어 끓이는데요. 인삼에는 스트레스에 대한 저항력증가, 고혈압 억제, 혈액 순환 촉진 등의 효과가 있다고 합니다. 또 찹쌀과 황기, 대조 등 삼계탕에 들어가는 재료들은 모두 따뜻한 성질의 재료입니다. 더운 여름날 찬 음식과 시원한 음료를 많이 먹기도 하는데, 그럴수록 속이 차가워지니 복날에 먹는 몸에 좋은 따뜻한 음식은 건강한 여름 보내기에 도움이 될 수 있다고 합니다.