The Ministry of Food and Drug Safety and the Korea National Arboretum have issued a warning following continued reports of food poisoning and gastrointestinal symptoms from individuals consuming wild plants they mistook for edible greens.
Over the past five years, 41 cases of poisoning related to wild plant consumption have been reported, with 33 of them—around 80%—occurring between March and June, highlighting the risk during the spring season.
Identifying toxic plants is particularly challenging in spring, as it is often difficult to distinguish between edible and poisonous species based solely on leaves or roots before flowering. Common poisonous plants in spring include American pokeweed, Paris verticillata,
Caltha palustris, lily of the valley, and Farfugium japonicum.
• Deodeok vs. American pokeweed: While deodeok, which is a vining perennial plant, similar to balloon flower and ginseng, has wrinkled horizontal roots, American pokeweed has smooth, non-wrinkled roots with thick, purple stems and no scent.
• Syneilesis palmata vs. Paris verticillata: The poisonous Paris verticillata resembles Syneilesis palmata, which is used medicinally. The latter has finely serrated leaves split into two deep rows, whereas Veratrum maackii has smooth-edged leaves that emerge at the top of the stem.
• Ligularia fischeri vs. Caltha palustris: The Caltha palustris can be mistaken for Ligularia fischeri, which has a strong fragrance, soft, non-glossy leaves, and sharp serrations. In contrast, the toxic lookalike has scentless leaves with dull serrations.
• Allium microdictyon vs. lily of the valley: While Allium microdictyon emits a strong garlic (or leek) scent and has 2–3 leaves per stem, lily of the valley—highly toxic—has upright, rigid leaves with a prominent midrib and toxic roots.
• Petasites japonicus (butterbur) vs. Farfugium japonicum: Edible Jbutterbur has soft, hairy leaves, whereas its toxic counterpart has darker green, thick, glossy leaves with many brown hairs and remains evergreen.
There have also been reports of mistaken consumption of Corydalis speciosa for mugwort. Experts warn against harvesting wild plants without proper knowledge.
If symptoms such as abdominal pain or vomiting appear after consuming wild plants, it is essential to seek medical attention immediately. Bringing a sample of the remaining plant is helpful for accurate diagnosis and treatment.
Even edible wild greens like Hemerocallis fulva, Dureup, and Eastern brakenfern contain trace amounts of natural toxins and should be thoroughly blanched in boiling water before consumption. Hemerocallis fulva, for instance, contain colchicine, a compound that can cause vomiting and becomes more toxic as the plant matures. Only young leaves should be consumed and must be cooked thoroughly.
Detailed information on toxic plants can be found in the spring and autumn toxic plant guidebooks published by the Korea National Arboretum (http://kna.forest.go.kr).
The Ministry of Food and Drug Safety and the Korea National Arboretum emphasized that the best way to avoid poisoning is to refrain from harvesting unknown wild plants. Even with edible greens, proper preparation methods must be followed to ensure safety.
(한국어 번역)
식품의약품안전처와 산림청 국립수목원은 산나물과 생김이 유사한 독초를 개인이 임의로 채취하여 섭취한 후 장염증상 등을 호소하는 피해 사례가 지속적으로 발생하고 있어 각별히 주의할 것을 당부했다.
최근 5년간 독초 등을 섭취하고 복통 증상 등을 호소하는 사례는 총 41건이며, 그 중 3~6월에 신고된 건이 33건으로 전체의 80%를 차지하는 등 봄철에 신고가 집중되고 있다.
봄철에 독초 섭취에 의한 중독에 주의해야하는 이유는 꽃이 피기 전에 잎 또는 뿌리만으로 산나물과 독초를 구별하는 것이 쉽지 않기 때문이다. 봄철 대표적인 독초로는 미국자리공, 삿갓나물, 동의나물, 은방울꽃, 털머위 등이 있다.
(더덕 vs 미국자리공) 도라지, 인삼 등과 비슷한 덩굴성 다년초인 ‘더덕’은 뿌리가 가로로 주름져 있지만, ‘미국자리공’의 뿌리는 주름지지 않고 매끈하며, 굵은 뿌리에서 자주색 줄기가 나오며 향기가 없다.
(우산나물 vs 삿갓나물) 독초인 ‘삿갓나물’은 뿌리를 약용이나 식용으로 이용하는 ‘우산나물’과 유사한 식물로, 우산나물은 잎의 가장자리가 잘게 갈라지며, 잎이 깊게 2열로 갈라진 반면, 삿갓나물은 줄기 끝에 잎의 가장자리가 갈라지지 않는다.
(곰취 vs 동의나물) 독초인 ‘동의나물’은 쌉싸름한 맛이 특징인 ‘곰취’와 오인·혼동할 수 있는데 ‘동의나물’은 향이 없고 잎 가장자리는 둔한 톱니가 있는 반면, ‘곰취’는 향이 좋으면서 잎이 부드럽고 광택이 없으며, 날카로운 톱니를 가지고 있다.
(산마늘 vs 은방울꽃) 산나물 중 명이나물로 불리는 ‘산마늘’과 모습이 비슷한 ‘은방울꽃’은 독초 중의 하나로 뿌리에 독이 있어 잘못 먹으면 위험에 빠질 수 있다. 은방울꽃은 잎이 곧고 튼튼하게 뻗어 있으며 융기가 있는 것이 특징이 있으며, 산마늘은 마늘(부추) 향이 짙게 나고 줄기 하나에 2~3장의 잎이 달려 있어 구별할 수 있다.
(머위 vs 털머위) 약용이나 식용으로 이용하는 ‘머위’ 잎에는 털이 있고 부드러운 반면, ‘털머위’는 잎이 짙은 녹색으로 두껍고 표면에 윤이나며 상록성으로 갈색 털이 많다.
이 외에도 ‘산괴불주머니’를 ‘쑥’으로 혼동하여 먹는 사례가 있으니, 산나물에 대한 충분한 지식 없이 야생식물을 개인이 임의로 채취해 섭취하지 않도록 주의해야 한다.
만약 독초를 산나물로 오인해 섭취한 후 복통, 구토 등의 이상증세가 나타난다면 반드시 병원을 방문해야 하며, 정확한 진단과 치료를 위해 남은 독초를 함께 가져가는 것이 좋다.
한편 먹을 수 있는 산나물이라 하더라도 원추리, 두릅, 고사리 등은 식물 고유의 독성 성분을 미량 함유하고 있으므로 반드시 끓는 물에 충분히 데쳐서 먹어야 한다. 특히 원추리에는 구토 등의 증상을 일으키는 콜히친(Colchicine)이라는 성분이 있으며, 이 성분은 원추리가 성장할수록 강하게 나타나므로 반드시 어린 잎만 충분히 익혀서 섭취해야 한다.
참고로 독성 식물에 대한 자세한 정보는 산림청 국립수목원 누리집(http://kna.forest.go.kr) 연구간행물에 게시된 봄, 가을 독성 식물에 대한 가이드북에서 확인할 수 있다.
식약처와 산림청은 일반적으로 산나물과 독초를 구분하기 쉽지 않으므로 채취하지 않는 것이 독초 섭취를 피할 수 있는 가장 좋은 방법이라고 강조했으며, 식용 가능한 산나물도 올바른 조리방법을 확인하고 섭취할 것을 당부했다.